Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Ny forening for livet på og fra kysten

Den 19/3 blev der stiftet en ny landsforening i Middelfart, ”Landsforeningen Kystkultur” som bliver en paraplyorganisation for alle kystkulturelle interesser. ”Alle” skal tages helt bogstaveligt for der er ingen fra det offentlige som det private liv, der er holdt uden for.

I vedtægterne står det: ”Som medlemmer kan optages enhver forening, institution, organisation, myndighed eller erhvervsvirksomhed, som ønsker at arbejde med samt støtte op om foreningens formål.”

Selv om foreningens formål, ifølge vedtægterne, hører til de bløde områder som at ”indsamle viden” ”rådgive” ”oplyse” ”formidle” og i det hele taget ”styrke vores ”identitet som kyst- og søfartsnation”, er det konflikterne der driver hele værket.

Der er kamp om pladserne på havet og på kysten. Og alle de mange interesser der er indeholdt i det maritime Danmark, kan ikke forenes uden konflikt. Så landsforeningen skal også virke som ”lobby virksomhed”. Foreningen skal virke før regering, folketing, EU og på sigt vel også internationale organisationer som IMO fremsætte deres forslag.

Og dertil skal landsforeningen blive et forum til at få diskuteret disse konflikter mellem så mange interesser som muligt i god tid inden beslutningerne tages.

Og som det fremgik fra indlæggende på den stiftende generalforsamling i Middelfart, er det der foreningen skal vise sin styrke. Ikke i selve protesten og i kampen mod myndighed og kapitalinteresser, for den kamp må landsforeningens medlemmer selv tage sig af.

Det er store ambitiøse hensigter, men på det foreliggende mener jeg at landsforeningen har berettigelse, legitimitet og gode muligheder for netop at gøre den forskel den er udtænkt til at gøre.

Og det hænger sammen med at landsforeningen definerer kystkulturen er en levende størrelse. Vel hænger det liv med røven i vandskorpen, men den lever og så længe den gør det, er det håb. I Middelfart og i de dokumenter initiativgruppen har fået produceret de sidste par år, fremhæves det igen og igen, at det bliver den levende kystkultur som driver værket. Og fordi initiativtagerne er folk og organisationer med god forstand på hav og søfart, kan vi også tro på, at der bliver rum og plads for det bevarende, det døde om man vil. For det historiske skal med i den maritime folkelige og politiske bevægelse, ellers bliver formidlingen af den fremtid vi alle ønsker for det maritime Danmark, simpelthen for svær.

Den stiftende generalforsamling havde samlet ca. 60 deltagere og der blev valgt en bred bestyrelse bestående af repræsentanter fra 11 organisationer bl.a. SME, TS, Dansk Havne, Dansk Sejlunion, Skibsbevaringsfonden og Levende Hav fik også en plads.

Generalforsamlingen gav bestyrelsen det mandat at få formål og vedtægter på plads og i orden og ellers at få Landsforeningen Kystkultur bragt på rette kurs, også økonomisk.

Kurt Bertelsen Christensen

Marts 2009

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os