Klima for folket


Store katastrofer og lidelser truer fremtiden for millioner af mennesker og samfund på denne klode, men alligevel fortsætter vi med at bruge penge, tid og kræfter på internationale klimakonferencer, i stedet for at bruge pengene, tiden og kræfterne på at genopbygge den folkelige interesse og opbakning til de nødvendige forandringer.

Afslutningen på klimatopmødet i Den Haag viser, at natur- og miljøsagen under begrebet "bæredygtig udvikling", ikke hører til systemet, men til folket. Haagafslutningen dokumenterer endnu engang, at en positiv udvikling på miljøområdet, udspringer af folkets interesse og opbakning. Før 1992, opnåede vi mærkbare resultater på miljøområdet, men siden 1992 er det gået tilbage på de store områder, herunder klimaet. Men, og det skal også understreges - det er ikke folket der svigter miljøsagen, det er de politiske systemer og de grønne organisationer som svigter folket.

For få år siden var der bevægelse i miljøsagen, for dengang gjorde politikerne i Folketinget deres pligt, ved at formane befolkningen om dens pligter mod en bæredygtig udvikling, og dengang optrådte de grønne organisationer som civilsamfundets vagthunde og kratluskere.

Men siden 1992, har organisationerne, politikerne og eksperterne helt fået overtaget miljøsagen og folket er i denne, som andre miljøsager, nu blot blevet reduceret til selve problemet. Nu kan vi blot håbe på, at fiaskoen i Haag for bragt miljøsagen tilbage til folket.

Koordinator i Landsforeningen Levende Hav

Kurt Bertelsen Christensen