Pebermynteolie mod begroninger

Udsendt. d. 14. juni 2000

 

 

Pressemeddelelse

 

Landsforeningen Levende Hav, Naturhistorisk Museum i Århus og Bønnerup Lystbådehavn søsætter torsdag den 15. juni klokken 16.00 et utraditionelt forsøg med biologiske anti-begroningsmidler i lystbådehavnen i Bønnerup.

Et lille pilotforsøg i 1998 viste, at bundmaling med indhold af chilipeber virker hæmmende på de begroninger af alger og fastsiddende dyr, der er til gene for skibsfarten.

Det nye forsøg er en såkaldt screning, hvor et større antal formodede virksomme stoffer afprøves med hensyn til effekt og holdbarhed. Det drejer sig om en række biologiske kampstoffer eller stoffer med stræk lokalirriterende effekt som pebermynteolie, kamfer og peber. Disse stoffer er let nedbrydelige og ophobes ikke i miljøet, i modsætning til de giftige metalforbindelser der anvendes i dag.

De bundmalinger, der anvendes i dag, forårsager skade på miljøet, blandt andet tvekønnethed hos havsnegle, og stofferne når gennem havets fødekæde frem til mennesket.

Forsøget er udformet som en række flåder, der sommeren over ligger i havnen. Ved sæsonens slutning bestemmes art og mængde af begroning med henblik på at arbejde videre med de mest lovende stoffer.

For yderligere oplysninger kontakt:

Landsforeningen Levende Hav ved sekretær Peder Pedersen, telefon 87580755, e-mail llh@levende-hav.dk

Naturhistorisk Museum Århus ved museumsinspektør Jan Gruwier larsen telefon 86129777, e-mail jagrula@nathist.aau.dk