Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Tobiskvoten er sat - hvad nu DFU?

EU har sat den danske kvote for tobis i 2006 til 290.000 tons. EU sætter dermed store spørgsmålstegn ved DFU Danmarks Fiskeri Undersøgelsers arbejde.

DFU har monitoreret tobisfiskeriet siden april og DFU vurderer, at der er dobbelt så mange tobis i havet som EU’s egne biologer vurderer.

Det er markante og indtil videre uforklarlige meget forskellige konklusioner.

Fødevareministeren og formanden for Danmarks Fiskeriforening DF er vrede, for de mener begge to, at kvoten burde have været 600.000. Formanden for kalder EU’s afgørelse en ”politisk afgørelse” - men uden at give nogen fornuftig forklaring på hvori det politiske ligger.

Uanset hvad, så har DFU og fødevareministeren et stort forklaringsproblem. Det er helt ude i hampen, at afsætte ressourcer til en 100 % monitorering af en fiskeriindsats, for så derefter at blive underkendt af biologer, som sidder langt væk fra hvor det hele foregår. Det bør ministeren give os en forklaring på - at han er skuffet kan ingen bruge til noget.

Men har EU ret, dvs. tager DFU fejl?

Det er straks lidt vanskeligere at svare på. Men 2006 tobis fiskeriet ligner 2004 fiskeriet. På samme tidspunkt i 2004 havde man fanget ca. 235.000 tons. Indtil nu i 2006 er der fanget ca. 200.000 tons og følger man fiskeriet uge for uge, så har landingerne siden uge 14 i 2006 fulgt 2004, men dog lidt lavere. (det kan så tilskrives færre fartøjer i fiskeriet).

Men følger man udelukkende fiskeriet, som vi kan det, så kan EU’s biologer have ret og det betyder at, DFU’s model for monitorering af fiskeriet som det foregår, ikke er holdbar.

Vi tror heller ikke meget på den DFU model, den har alt for mange usikkerheder. Ikke tilstrækkelige data fra fartøjer og områder, til holdbare konklusioner og så er det altså fiskerne selv som beskriver deres indsats på havet. Og de har efter vores mening også en interesse i at fiskeriet ikke bliver stoppet, eller at kvoten sættes for lav. Derfor tror vi ikke på den model.

Tilbagestår spørgsmålet: Er dette en økonomisk katastrofe for tobisfiskerne? Tobisfiskerne har store økonomiske problemer, men det er ikke EU’s skyld, det er oliepriserne og fiskernes egen skyld. I stedet for de 200.000 tons på nuværende tidspunkt i 2006, burde de have fanget op mod 400.000, hvis der skulle være økonomi i tobisfiskeriet.

Og sluttelig, så får de sandsynligvis også svært ved at fange hele kvoten i 2006 på de ca. 300.000 tons.

Så denne tobissag er som så meget andet der foregår i dansk fiskeri i disse år. Spin og atter spin, som har det formål at fortælle omverden, at EU  forfølger de stakkels forfulgte og helt uskyldige fiskere. 

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os