Åbent brev til miljøminister Hans Christian Schmidt 

Efter EU mødet i Sønderborg

 

 

     

  

Kære Hans Christian Schmidt

I medierne ser vi at du er tilfreds med resultaterne fra EU miljøminister mødet i Sønderborg. Du mener at EU og ansøgerlandene nu er godt på vej mod Johannesburg. Det kan alle jo være tilfredse med, men hvad synes du om mødet med det folkelige miljøarbejde og sønderborgenserne?

Set fra vores perspektiv så det ikke godt ud. Vi så ikke noget til mødedeltagerne, men vi så meget til politiet. Vi (Landsforeningen Levende Hav) stillede op i Sønderborg med udstillinger og sejladser, med det formål at møde Jer (ministre, embedsmænd), til fremme og styrkelse af den folkelige miljødebat. Som landsforening for det levende hav er det områderne havmiljø og fiskeri vi sætter i front, med udstillinger om bundmalingerne, havforureningen, fiskeri m.m. Vi lå blot hundrede meter fra Sønderborg Slot og vi havde sendt invitationer op på slottet og hotellet - men ingen tog imod dem! Vi sendte en anmodning til den ansvarlige i dit ministerium om at blive inviteret til det uformelle NGO møde I havde arrangeret fredag aften – man svarede end ikke på vores anmodning. Vi havde bedt om at få en e-mail adresse til pressecentret, eller en liste over de akkrediterede journalister, så vi kunne sende vore meddelelser til pressen – vi fik ingen adgang til pressecentret. Så set ud fra vores perspektiv, er der ikke indhold i din megen tale om det folkelige i miljøpolitikken.

Desværre var vi ikke alene om dette perspektiv. Vi mødte mange sønderborgensere og turister ved udstillingen og på vore sejlture. Vi ville gerne tale med dem om miljø og bæredygtig udvikling, men disse emner blev langt overskygget af situationen i Sønderborg. Alle var optagede af EU mødet, ikke på grund af mødets indhold for det kendte man ikke noget til, men på grund  af det massive politiopbud, det havde ført med sig. Uden undtagelse var alle enten hovedrystende eller forargede over at I havde brug for så store politistyrker. Og ingen havde forståelse for de europæiske miljøministre, som lod hånt om miljøet og lod sig transportere i hver sin bus.

Jeres søndagsfrokost på Ballebro Kro blev intet mindre end en skandale. Dette lille fredelige færgeleje, som I kunne have nydt i fred og ro, fik I forvandlet til et mareridt af politi og biler. Ministre i et hav af busser, mere end hundrede betjente, blokerede veje og 20 – 30 lokale beboere som hovedrystende så på, mens de blev gennet rundt af dit politi.

Hvad skulle denne forestilling til for? Hvad har det med danske politiske traditioner for åbenhed at gøre? Og hvad skal der ske med den folkelige miljøforståelse som du ellers taler så meget for? Vi håber virkelig ikke, at Sønderborgmødet har sat standarden for møder under det danske EU formandskab!

Til en større åbenhed under det danske EU formandskab skal vi anbefale følgende forbedringer.

Brug lidt tid på at orientere borgerne i de byer og områder som I overtager til EU møderne. Gå en tur i byen og kom endelig forbi og se vore udstillinger og få en snak. I det mindste kan vi opfordre dig til at give anbefalingen videre til regeringens øvrige ministre – så den danske åbenhed i forbindelse med EU-møderne kan få et reelt udtryk. 

Af konkrete praktiske forbedringer under møderne skal vi anmode om at der oprettes direkte mail adresse til pressecentrerne. Det er vigtigt for den folkelige debat i Europa, at vi der står udenfor kan sende pressemeddelelser og kommentarer til den nationale og internationale presse som dækker EU møderne.

Vi er klar over at Jeres sikkerhed spiller en større rolle i dag end tidligere. Men lad ikke jeres sikkerhedsforanstaltninger overskygge det vigtigste i Jeres gerning - kontakten til de mennesker hvis politiske hverdag I har ansvaret for. (Og så er det dog f.eks. ikke så farligt at være politiker som fisker. I den franske del af Middelhavet druknede mere end 20 fiskere i forbindelse med deres arbejde sidste år).

Åbenhed og folkelighed kan ikke alene klares gennem TV mediet – her må I vise mod og tage kontakt med de mennesker som viser interesse for Jeres møder.  

Med ønsket om mere åbenhed

 

Formand for Levende Hav, skipper Gunnar Jacobsen, Esbjerg.

Talsmand, Kurt Bertelsen Christensen, Ferring Strand.