Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

 

Broen over Kattegat bliver en elendig forretning for os alle

Vi har knapt fået armene ned efter at det for en måneds tid siden stod krystalklart for os alle, at en bro over Kattegat var en død sild. Men nu har region Midtjylland (som af uransagelige grunde, da de jo også er "os") så gerne vil have den bro, nu fået et konsulentfirma til at regne på tallene engang til og de Rambøll siger nu at broen er en god forretning og at "den ikke vil koste danske skatteydere en krone".

Det er i hvert fald noget værre vrøvl, det der med at det ikke koster os en krone, for langt de fleste af os er skatteydere og må vi gå ud fra, også fremtidige brugere af broen, så er er det os der skal betale og forrente den bro, hver en krone. Det er simpel logik i enhver samfundsøkonomiske sammenhæng. Om det private investorer el. staten der lægger ud er sagen helt uvedkommende - vi skal betale. Helt på samme måde som vi betaler for den offentlige som den private hjælp til de gamle i vores samfund, sygehuse osv. Det viser sig endog at alt det private vi køber er noget dyrere end det offentlige. Så selv private bygger den bro, så kommer danske skatteydere til at betale den.

Så siger Rambøll at det bliver en god forretning. Altså at der bliver mange brugere. Og det er en noget mere substantiel påstand - men hvor har de den fra? Vi kan ikke finde rapporten så det svar blæser i vinden. Men det er også helt typisk for sådanne bestilte rapporter. Region Midtjylland betaler Rambøll x antal mio. kroner for en rapport som de vil have til formålet - at få skabt politisk uro om sagen.

Enhver der har pengene til kan få de konsulentfirmaer til at gøre alt det man beder dem om. Alle husker det komiske for 20-30 år siden da Århus Kommune betalte Cowi (tror jeg det var) for at dokumentere at deres spildevands plan var god via med et langt ud i Kattegat og kort tid efter betalte Århus Amt Cowi for at sige det modsatte og rensningsanlægget ved Marselisborg blev resultatet.

Konsulentrapporter er som så meget andet i vor tid ikke andet end en fis i en hornlygte.

Og enhver der har blot en vandrende pinds hjerne og intellekt i vore dage begriber uden problemer, at det sidste vores fælles fremtid har brug for er en bro over Kattegat.

Kurt Bertelsen

Levende Hav 6/10/08

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os