Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Cheminova

Giftproducenten "Cheminova" på Harboøre Tange, har fået styr på produktionen i Danmark, i forhold til fabrikkens omgivende natur. Der er gamle skader som ligger uløste hen, høfde 42 og en del andre områder, samt fortsat forbud mod at spise fisk og skaldyr fra de vande der omkranser fabrikken.

Men i forhold til de store miljøproblemer og højlydte protester som Cheminova var skyld i 60’erne, 70’erne og 80’erne med døde fisk og fugle, er der nu blevet stille om Cheminova.

En sag i sidste måned, hvor Cheminova frivilligt betalte 75 mio. til hummerfiskere som fisker i Long Island bugten ved New York, fik næsten ingen omtale. På virksomhedens egen hjemmeside og Auriga Industries A/S som Cheminova er i koncern med, nævnes denne for giftvirksomhedens historiske aftale, ikke med et ord.

Men her til aften blev vi så bombet tilbage i tiden, da DR1 satte Cheminovas gift indsats i Indien højt på den globale miljø- og arbejdsmiljøpolitiske dagsorden. Journalisten Tom Heinemann og hans folk viste et program som bragte os tilbage til Cheminova i Danmark i 50’erne og 60’erne.

Grusomme ødelæggelser af mennesker og natur. Og selv om Cheminova måske har ret i noget af deres kritik mod programmet, ex. at der ikke er dokumenteret en sammenhæng mellem de indiske landarbejders brug af Cheminovas produkter og store stigninger i kræfttilfælde i de samme områder, så står Cheminova tilbage med et endog meget stort forklaringsproblem. Også fordi Heinemann er en journalist som kan sit stof og som producerer dette program, fordi han er dybt og inderligt forarget over det han blev vidner til i Indien. Det stopper ikke her. 

Og Cheminova løser ikke problemer eller kaster lys over sagen ved at udsende pressemeddelelser, hvori de forklarer hvorfor de ikke ville medvirke i programmet. For det gør de med samme sprogbrug som de brugte i 70’erne. ”Useriøse” ”hysterisk og irrationel” debat osv. Og så understreger de flere gange vigtigheden af deres gifte, for ellers ville millioner af mennesker sulte osv.

De helt igennem uantagelige forhold vi så på DR1 i aften fra Indien, det kan Cheminova og Danmark ganske enkelt ikke tillade sig at sidde overhøring. Det burde simpelthen ikke være muligt i 2006, med en dansk virksomhed i spidsen.  

Cheminova og dets ejer Århus Universitet, har et meget stort forklaringsproblem.

Er du enig miljøminister Conni Hedegaard?

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand  

   

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os