Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

 

Lomborgs tankeverden. 21. April 2004

Lomborg er nu en af verdens magtfulde personer, det forpligter ham og os.

Lomborg mener, at vi bør tænke os om før vi bruger penge og regeringen har givet ham et institut til formålet. Dvs. at vi finansierer Lomborgs udtrykte tanker, og det er da i orden, så længe Lomborg ikke udtrykker tanker som kan skade andre.

Nu da Lomborg har fået al den magt, kan hans udtrykte tanker gøre skade på andre. Og da Lomborg helt åbenbart ikke ved hvad der rigtig og forkert, er han blevet vores ansvar

Lomborg mener, at du og jeg bør overveje, om det kan betale sig at leve op til Kyoto klimaaftalen af hensyn til inuitterne i nord og øboerne i syd. Det vil koste mange penge at redde disse relativt få mennesker og deres kulturer og det er derfor mere hensigtsmæssig at bruge pengene på de andre store problemer som Hiv/aids, rent drikkevand osv., mener Lomborg.

Det er en grim tanke, og det er den faktisk uanset om den udtrykkes eller ej. Det er den samme grimme tanke som er ved at slå igennem i spørgsmålet om hvilke natur vi skal bevare, hvilke sygdomme vi skal helbrede osv. Disse grimme og mange andre lignende tanker har forurenet vore hjerter i en sådan grad, at vi ikke længere tænker klart. Det er hovedproblemet i Lomborg sagen – vi bliver undertrykt af Lomborg og hans tanker.

Lomborg tvinger os til at tænke grimme tanker og bruge tiden på at skrive afmagtsbrev og det er sikkert derfor, at en højtstående FN mand har sammenlignet Lomborg med Hitler. Hitler tvang den tyske og de europæiske befolkninger til at ”se på jødeproblemet” til ”at se raceproblemet” osv. Og fordi Hitler havde magten til det, blev vi tvunget ud i en meget ubehagelig tænkning - som jeg i hvert fald i dag ikke kan se nogen fornuftig udkomme af.

Det er helt rigtigt at vi mennesker prioriterer, men normale mennesker prioriterer altså ikke som Lomborg mener vi gør. Vi lever dette liv så godt vi kan og vi forsøger at ødelægge så lidt som muligt. Det ser ikke sådan ud, det medgiver jeg Lomborg, men derfra og til at vi bevist ødelægger vore omgivelser, er der heldigvis i den normale verden - en verden til forskel.  

Der er ikke noget undertrykkende i denne afstandstagen til Lomborgs tanker. Der er masser af rum til hans tanker i det kunstrige rum. Her kan man og Lomborg, også med statsstøtte sågar, udtrykke sig helt frit.

Kunstens verden vil tage magten fra Lomborg, men det vil alle, inkl. Lomborg, være bedst tjent med.

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os