Miljøet og finansloven


Den seneste finanslov udråbes til at være en sejr for naturen og miljøet. Intet kan være mere forkert. Lovens miljøpolitiske formål er ikke vor fælles natur og miljø, men at få samling på tropperne op til det kommende Folketingsvalg. For når det handler om natur og miljø, så fjerne man simpelthen hen de faktorer der ødelægger, før man genopretter.

Hvor er f.eks. den politiske- og økonomiske støtte til det økologisk bæredygtige fiskeri? Intet, selv om fiskebestandene aldrig har været så lave som nu. Intet, selvom 1999 blev tæt på det værste iltsvindsår i vor tid. Intet, selv om dette land er omgivet af hav, ja i loven findes der overhovedet ikke ord og begreber som havmiljø, fisk, fiskeri, havne etc. Ja loven svarer end ikke på den alvorligste trussel mod havet og os alle sammen, den globale opvarmning.

Så selv om alternativet måske bliver ubærligt, så bør denne finanslov blive gravskriftet for miljøforvaltningen under Svend Auken. For vi der lever uden for byen, i en natur som endnu ikke er blevet udlagt til naturreservat, kan ikke længere være tjent med, at de dybt alvorlige miljøproblemer for lov til at vokse i samme hast, som vor tids miljøforvaltninger producerer de mange indholdsløse resolutioner og handlingsplaner.
 
Kurt Bertelsen Christensen
Koordinator i Landsforeningen Levende Hav