Smørstegt rødspætte


 ”Slagt og rens rødspætten” skriver Søren Wedderkopp og Claus Christensen i Information fredag den 27. april i rubrikken ”mundtlig”, i en smuk hyldest til denne dejlige fisk, som tilberedt på panden, er et dejligt måltid. Men husk at når du slagter en rødspætte, så har du at gøre med den absolut friske fisk.

Og en frisk fladfisk - som skal serveres smuk gylden på begge sider - behøver i modsætning til de halvgamle rødspætter du desværre normalt får tilbudt, en særbehandling. Den SKAL snittes på begge sider, enten fra hovedet og ned, langs med benet, på begge sider, en metode som jeg bruger af æstetiske grunde. På havet, hvor fiskeren i sæsonen spiser rødspætter hver dag, snitter han skråt på tværs af rødspætten muskler. Resultatet er det samme – den friske rødspætte bliver liggende fladt på panden og derved opnår man dette smukke resultat – den gyldne fisk. Det er en nødvendig behandling, fordi der er meget liv en frisk fladfisk.

Til sidst to råd. Vendt endnu en, eller endnu bedre to måneder, inden du serverer rødspætter. Fra slutningen af juni til november/december hvor torskefisken bør tage over, er rødspætten på sit højeste. Lad det mørke skind blive siddende på fisken, det smager ligeså godt som det hvide.

Velbekomme

Kurt Bertelsen Christensen

Kok m.m. i Landsforeningen Levende Hav