PressemeddelelseUdsendt fra M/S Anton, pt. Sønderborg Havn

 

Fredag den 19.07.2002 kl. 23.00

 

     

  

Vedr. Miljø og EU topmøde i Sønderborg

Svend Auken i Sønderborg

Her fra Sønderborg Havn, nogle få hundrede meter fra Sønderborg Slot, er der en glimrende udsigt til de mange ministerbiler som konstant passerer med deres politikeskorte. Jo Sønderborg er kommet på verdenskortet og de kommende dage skal 32 europæiske miljøministre tale miljø med den danske miljøminister for bordenden.

Hans Christian Schmidt, Danmarks nye miljøminister, skal nu vise hvad han duer til på den internationale arena. På den nationale scene, har han gjort sig bemærket på et for miljøet afgørende punkt - Hans Christian Schmidts miljøpolitik styres af hans forgænger Svend Auken. Sagde Auken nej, siger Schmidt nu ja. Det seneste eksempel er ministerens gave til lystsejlerne, de behøver ikke at bekymre sig om det forbud om giftholdige bundmalinger der træder i kraft ved årsskiftet – de får 3 år mere hvor de må bruge gift i deres bundmalinger.

I Sønderborg har Landsforeningen Levende Hav i et samarbejde med ØstersøCentret, opstillet en større planche udstilling om de alvorlige havmiljøproblemer der knytter sig til brugen af gift i skibenes bundmalinger. Her får publikum hele historien om bundmalinger og selvfølgelig også en udførlig forklaring på det forlig, som Svend Auken indgik med lystsejlerne i 2000. Svend Auken udsatte et forbud mod brug af biocider i bundmalingerne til 2003, hvis lystsejlerne og industrien kunne samarbejde om, at finde alternativ giftfrie metoder til vedligehold af fartøjernes bunde.

Levende Hav har kritiseret Svend Aukens forslag for at have en alvorlig logisk slagside, da det kun omfattede en lille gruppe af fartøjer. Ejerne af de fartøjer var naturligvis vrede over, at de skulle holde for, når træskibene og de store fartøjer kunne fortsætte med brugen af gifte til skade for havmiljøet.

Hans Christians Schmidts ”løsning” er logisk, men vattet og uden perspektiver. I stedet for en udsigtsløs dispensation, burde han havde forpligtet lystsejlerne og industrien på en handlingsplan, som kunne havde peget fremad mod de tekniske løsninger, som sikre havmiljøet mod de gifte, der kommer fra de mange fartøjer i de lavvandede danske farvande. 

Vi håber, at de mange danske og udenlandske miljøansvarlige i Sønderborg denne weekend, vil komme forbi udstillingen, for at få viden om, hvordan man ikke skal lave en bæredygtig miljøpolitik. 

For flere oplysninger kontakt M/S Anton

51245712 el. 51245720