Kniv og gaffel kan vise sig at være
både miljøskånsomme og hyggelige våben til at holde skarven i
skak
Af Karin Svennevig Hyldig
De har ry for at ‘skide træerne
ihjel’, fordrive andre ynglende havfugle og så hugger de hver
dagligt 400-500 gram frisk fisk i sig uden så meget som at skæve
til EU’s kvoter.
Intet under altså, at naboer og
det trængte danske fiskerierhverv efterhånden er godt trætte af
den danske skarvebestand, der efter 20 års fredning er vokset fra
næsten ingen til omkring 300.000 fugle over de danske farvande.
Allerede under tidligere miljøminister
Svend Auken, Soc., blev der åbnet mulighed for skarvejagt enkelte
steder i landet. Og nu arbejder landets nye miljøminister Hans
Christian Schmidt, V., på at få skarven på jagtloven. Bestanden
skal reguleres under hensyntagen til, at de danske yngleområder
spiller en vigtig rolle for hele den europæiske bestand af skarv.
»Alle fornuftige mennesker mener
vel, at bestanden skal ned. Men hvis vi skal have en sund og
naturlig regulering, må vi have øjnene op for, at skarven også
er noget værd. Den fugl er glimrende proviant,« siger talsmand
for havmiljøorganisationen Landsforeningen Levende Hav Kurt
Bertelsen Christensen, der har en fortid som både kok og fisker
og dermed kender skarven fra flere sider. Som bundgarnstyv og som
rost gæstemad blandt andet:
»Brystkødet er magert og
velsmagende. Folk tror typisk, det er rådyr, de får serveret. Og
der er immervæk næsten et kilo godt brystkød på sådan en
fugl,« siger han og lover allerede nu, at Levende Havs Kutter
Anton har skarv på menuen, når den sejler rundt mellem de danske
havne fra maj og sommeren ud.
Så kan de danske forbrugere selv
komme ned på havnen og smage den upopulære fugl.
‘Landsforeningen Levende Hav’
sejler i forvejen rundt og serverer frisk fisk fra danske
kystfiskere, der efterhånden må betegnes som en uddøende race.
Pointen med aktionen er at lære de
danske forbrugere at smage forskel på dagens friskfangede fisk og
industrifiskeriets ‘friske’ fisk, der kan have været
frosset ned i uger eller måneder.
I øvrigt
advarer Kurt Bertelsen Christensen fiskerne mod at tro, at færre
skarver vil få de danske farvande til at vrimle med fisk:
»Fiskerne har med god grund
traditionelt villet udrydde skarven. Af samme grund som
bondemanden vil udrydde mus. Men skarven er langt fra den eneste
skurk i det spil. Det er nok mere relevant at regulere
fangstmetoderne,« siger Kurt Bertelsen Christensen.
Skarv i skrutten
Skarv skal ikke plukkes, den skal
flåes og alt fedt pudses af, da det kan give en trannet eller
fiskeagtig smag. Dernæst foreslår Kurt Bertelsen Christensen:
Frokostret: Koldrøget
skarvbryst med røræg
Lad en god slagter ryge kødet og server med røræg,
purløg, groft rugbrød og smør.
Middagsret: grydestegt skarvbryst
med en god (fed) vildtsauce, waldorffsalat og persillekartofler.
Skarv kan også tilberedes som
kramsfugle (evt. i selskab med edderfugle) eller i vildtragout
læs mere her Skarven
|